Teknik Servis Numarası

Elektrik Arızaları

Elektrik Arızaları

Elektrik arızası, iş yerinde, ev ve okul gibi alanların elektrik tesisatında olabileceği gibi,  elektriğin tüketiciye ulaşmasını sağlayan iletim hatlarında da meydana gelebilir. Hayatın her alanında elektrik var olunca da arıza yaşamak da kaçınılmaz olur.

Elektrik oldukça kuvvetli ve tehlikelidir. Herhangi bir elektrik arızası yaşandığı zaman insanlar çözüme kendileri ulaşmaya çalışarak işleri daha da geri dönülmez noktaya getirirler.  Elektrik arızaları yaşandığı takdir de  en etkin ve hızlı çözüm uzman bir kişiden destek almaktır. Aksi halde yapılan en ufak hata kişinin canına mal olabilir.

En Sık Karşılaşılan Elektrik Arızaları

  • Duy arızaları:

Avizelerde, aplik gibi aydınlatma araçlarının akım ile buluştuğu noktada duy arızaları meydana gelir. Duy hasar görmüşse ve kullanılamaz hale gelmiş ise yeni bir duy takılarak arıza giderilir.

  • Buat arızaları:

Belirli bir zaman geçtikten sonra elektrik hattının çıkışındaki kablolar gevşer ve gevşeme ileri boyutlara ulaştığı takdir de elektrik hatlarında kıvılcıma ve yangına sebep olabilir. Buat arızası ile karşılaşıldığı takdir de uzman kişilerden destek alınmalıdır.

  • Ampul arızaları:

Akkor flamanlı  ampuller kullanıldıktan bir süre sonra ömrünü doldurur ve sönerler. Bu tip ampuller aşırı ısınmadan dolayı bağlı oldukları duyları bozarlar ve duyun normal çalışmasını engellerler. Sigortadan elektriği keserek yenisi ile değiştirilen ampul yanmıyorsa da  uzman bir elektrikçiden destek alınıp elektrik hattının kontrolü yaptırılır.
Tasarruf ampullerinde ise içerisindeki gazın özelliğini yitirmesi sonucu cam çubukların gövdeye temas eden yerleri kararır ve ampul söner. Yenisi takılan ampulun sağlamlık kontrolü yapılır.

  • Sigorta atması:

Hatlar üzerinde fazla elektrik yüklenmeleri, bozulan elektrikli cihazlar, iletken kabloların hatalı seçimi, fazla akım isteyen ürünlerin uzun süre çalışması gibi durumlarda sigorta atması en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Sigorta atması durumunda sigorta eski haline getirtilerek tekrar elektrik verilir. Sigorta oldukça sık atıyorsa, koku, yanma, patlama ve ses çıkarma gibi durumlarda mutlaka bir elektrik uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.

  • Voltaj problemleri: 

Voltajın sürekli düşüp yükselmesi özellikle elektrikli cihazların ciddi anlamda etkilenmesine yol açar ve farklı voltaja maruz kalan aletler kalıcı olarak hasar görebilir. Elektrik dalgalanmaları, güçlü ev aletlerinin aynı anda açılması veya kapanması, evdeki kabloların zayıf ve kötü olmasından, trafo merkezinin çalışmasındaki dengesizlik,  iletim hatlarına yıldırım düşmelerinden, elektrik hatlarındaki hasarlardan, topraklamanın zayıflaması gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

  • Faz problemleri:

Eve gelen 3 faz’dan bir veya iki fazın gitmesi durumunda evdeki bazı odalarda elektrik olması bazı odalarında elektriğin kesildiği durumların yaşanmasıdır. Aynı durum apartman içinde geçerlidir. Bu durum için uzman bir elektrikçi tarafından destek alınmalıdır.

  • Yanık kokusu , kıvılcım : 

Hatalı bir cihaz bağlantısı ve aşırı yüklenme probleminden kaynaklı  herhangi bir anahtar veya prizden yanma kokusu fark edildiğinde bulunduğunuz ortamın bütün sigortalarını indirip uzman bir elektrikçiden destek alınmalıdır.

  • Priz ve Anahtardan Ses Gelmesi: 

Bir prize  fiş takıldığında vızıltı, çatlama veya cızırtılı ses duyulması durumunda prize takılı olan fişi hemen çekip bir elektrikçi çağrılmalıdır.

  • Alüminyum Kablo kullanımı : 

Bakır kablolarına göre alüminyum kabloların ucuz olması ve alternatif olarak kullanıldığı ve güvenli bir seçenek olmadığı için de yüksek bir tehlike seviyesine sahiptir. Bunun nedeni, alüminyum kablo  bakır kablo  ile temas ettiğinde ve bağlantılar gevşediğinde korozyon meydana gelerek yangına yol açabilir.

  • Yanlış Sigorta Kullanımı: 

Sigorta kutularına, taşıyabileceğinden daha yüksek Amper değerine sahip bir sigorta takıldığında kablodan geçen yüksek akım tellerin aşırı ısınmasına, koruyucu yalıtımlarına zarar vermesine ve yangın riskini arttırmasına neden olabilir.

Elektrik Akım Miktarlarına Göre Kişinin Vücuduna Verdiği Etki

  • 0,01 mA: Akımın hissedilme sınırıdır. Kişinin elinde gıdıklanma hissedilir.
  • 1-5 mA: Kişi elinde uyuşma hisseder, el ve kol hareketinde zorlaşma hissedilir.
  •  5-15 mA: Elde ve kolda kramp başlar ve kişinin tansiyonu yükselir.
  •  15-25 mA: Tutulan cisim kendiliğinden bırakılamaz. Kişi de kasılma artar fakat kalbi etkilenmez.
  • 25-80 mA: Kişinin kalbi düzensiz çalışmaya başlar, tansiyonu yükselir ve nefes alış verişi zorlaşır.
  • 80-100 mA: Akım süresine bağlı olarak kişinin kalbinde fibrilasyon başlar, şuur kaybolur.
  • 3-8  A`dan büyük: Kişinin tansiyonu yükselir ve kalbi durur; akciğerleri şişer ve şuuru kaybolur.

Son Eklenenler

WhatsApp Bilgi AL
Merhaba Bize WhatsApp Üzerinden Hızlı Şekilde Ulaşabilirsiniz.
Call Now ButtonHEMEN ARA