Priz Arızaları

Priz Arızaları

Evlerde birçok cihazın çalışmasını, geceleri evin aydınlatılmasını sağlayan elektrik aynı zamanda birçok arızaya da neden olabilmektedir. Elektrik prizleri, evinizin tesisat bileşenlerinin en önemli parçalarından biri olup her gün kullandığınız elektronik cihazlar onlarsız çalışamaz.

Genel olarak evlerde en çok karşılaşılan sorunlardan biride priz arızalarıdır. Başlıca priz arızaları prizin hiç çalışmaması, prizden duman çıkması, priz oynatıldığında çalışması, prizlerin yerlerinden çıkması, prizden ses gelmesi gibi birçok arıza çeşidi vardır.

Prize Elektrik Gelmeme Sorunu:

Bulunduğunuz odanın prizine elektrik gelmiyor ise sorunun prizde mi yoksa oda da mı olduğu belirlenmek için öncelikle kontrol kalemi kullanarak ucunu iki deliğe teker teker sokarak lambanın yanıp yanmadığı kontrol edilir. Lamba iki delikten herhangi birinde yanıyor ise prizde bir sorun olmadığını gösterir.

Prize başka elektronik cihaz takıldığında bu cihaz çalışmıyor ise prizin nötr hattında bir problem olduğunu gösterir. Bunu öğrenmek için avometreyi AC elektrik konumuna getirerek priz elektriğini 220 volt ve üzeri olduğu için 750 volt kademesine getirilir. Prize avometrenin her iki ucu takılarak voltajı ölçülür ve avometrede bir değer gözüküyor ise sorun prizde değil prize takılan cihazla alakalıdır.

Başka bir cihaz deneyerek ya da topraklama hattı kontrol edilerek sıkıntı takip edilir. Her şekilde prizin bozuk olduğunda kesin kararlı iseniz ilk olarak sigorta kesilir ve prizin tam orta noktasında bulunan vida sökülür. Karşınıza çıkan metal bölümün sağ ve solundaki vidalarında sökülmesi gerekir. Kahverengi, sarı-yeşil ve mavi renk olmak üzere 3 adet kablo çıkar. Bu üç kablodan herhangi bir kablo çıkmışsa veya kopmuşsa sıkıntı buradan kaynaklanır. Çıkan kablo çıktığı yerin vidasını gevşeterek kolayca geri takılır.

Prizde herhangi bir sorun olmadığından kesin eminseniz sıkıntı buatta da olabilir. Buatlar elektrik kabloların ve iletkenlerin birbiri ile eklendiği ve dağıtımlarının yapıldığı genellikle duvarların yukarı bölümlerinde bir kutu şeklindedir. Buatta bulunan 3 adet klemensi birbirinden pense yardımı ile ayırarak sigortayı kaldırıp kontrol kalemi ile elektrik var mı yok mu kontrol edilir. Buat elektrik var prizde yok ise buat ve priz arasındaki kablo uzman bir elektrik tesisatçısı çağırılıp değiştirilmesi gerekir. Eğer buatta da elektrik yok ise çevresel faktörlere karşı dayanıklı olabilecek şekilde tasarlanan dağıtım tablosunda bir sorun olabilir. Dağıtım tablosu açılıp içinde çıkık bir kablo var mı kontrol edilir.

İlk Defa Kullanılan Prizin Çalışmaması:

Böyle bir durum ile karşılaşılması kabloların yanlış takılması durumunda gerçekleşebilir. Prizin içini açtıktan sonra kablo sıralaması; kahverengi- sarı/yeşil-mavi ya da mavi-sarı/yeşil-kahverengi şeklinde olmalıdır. Sıralama bu şekilde değil ise kablo bağlantısının şeklinde bir sorun olabilir. Prizde bulunan sarı/yeşil topraklama kablosu olup orta kısımda yer alır ve bu kablo ortaya bağlanmamış ise bağlantı sırasında bir karışıklık olmuştur.

Prizden Duman Çıkması:

Prizin deformasyonu nedeniyle yalıtkan kısım ısınabilir. Bu durumda bu prizi kullanmamalı ve bir teknisyenden destek almalıyız.

Ayrıca kararmış prizlerin kazalara veya yangınlara neden olmaması için bir elektrikçiye danışmalıyız. Çocuklarımız için prizin mutfak tezgahının altında değil yüksekte olmasına ve ayrıca evimizde de topraklama uygulaması olmasına dikkat etmeliyiz

Prizin arkasındaki kabloların dışarı çıkması:

Bir prizde meydana gelen elektrik arızalarından biri de prizin arkasındaki kablonun çıkmasıdır. Bu durumda elektrik prize ulaşamaz ve prizde elektrik olmadığı için prize takılan elektronik cihazlarda çalışamaz. Bu durumda, önce sigorta kontrol edilir. Sigortada bir sorun yoksa kontrol kalemi ile priz deliğine bakarak elektrik olup olmadığını kontrol edebilir.

WhatsApp Bilgi AL
Merhaba Bize WhatsApp Üzerinden Hızlı Şekilde Ulaşabilirsiniz.
HEMEN ARA