Teknik Servis Numarası

Sigorta Arızaları

Sigorta Arızaları

Elektrik tesisatının bulunduğu yerde mutlaka sigorta olmalıdır. Sigortaların temel işlevi, devredeki akım belirli bir değeri aştığında elektrikli bir cihazı devre dışı bırakarak güvenliği sağlamaktır. Sigorta atma durumu voltaj seviyesinin belli bir birimin üzerine çıktığında cihazın yanarak kısa devre yapmasıdır. Bir sigortayı attırmak sinir bozucu olsa da, gerçekleşmemesi durumunda da devreye bağlı alıcı ciddi şekilde hasar görebilir. Gerekli önlemlerin alınmaması halinde sigorta işlevini yerine getiremeyebilir.

Şalter ile elektrik sigortası iki farklı kavramdır.  Elektrik sigortası genellikle elektrik bağlantısının tamamını kaplarken, şalter yalnızca aynı bağlantı kablosu üzerindeki elektrik bağlantısını içerir.

Sigorta Neden Atar?

Elektrik sigortası kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunsa da, temel çalışma prensipleri aynıdır ve temelde bir güvenlik aracıdır.  Halk dilinde sigorta atması olarak bilinen bu durum maksimum akım değeri aşıldığında, sigorta elektrik tesisatını devre dışı bırakması ile gerçekleşir.

Amper ölçü birimine göre sigortaların üzerinde maksimum akım değerleri belirtilir. Ampermetre cihazının üzerinde yer alan maksimum değer aşıldığı takdirde bölgedeki elektrik tesisatı devre dışı bırakılır ve sigorta bu durumda devreyi açmak için akım geçişini engelleyerek tesisat sistemini korur.

Şalter Neden Atar?

Şalter; devrenin sürekliliğini bozan bir arızayı algılayan, elektrik sigortasının içerisinde yer alan ve tek bir bağlantı hattı sayesinde elektriğin iletilmekte olduğu alanları belirleyen anahtardır.  Şalterin elektrik sigortasından farkı şalterin işlem yapıldıktan sonra manuel ya da otomatik olarak çalışma durumuna geçebilir. Şalterin atmasına neden olan birçok neden vardır.

  • Elektrik devresi bozulmuş veya kısa devre yapmış cihazların bağlanması
  • Bir anda yaşanan elektrik bağlantılarının hat tarafından desteklenmemiş olması
  • Prizlerden biri üzerinde veya birkaç tanesinde, önceden tahmin edildiği için şalteri kapatma uyarısı hazırlanmış olan hasarın oluşması
  • Prize, voltaj olarak desteklenenden yüksek oranda bir elektrikli aygıtın takılması

Sık Sık Sigorta Atması Nasıl Önlenir?

Sigortanın bölgedeki tesisatın akım gücüne göre seçilmesi büyük önem arz eder. Tesisat için kullanılacak elektrik sigortası rutin ve maksimum değerler göz önünde bulundurularak seçilmelidir.

Bir dairede herhangi bir kaçak olması durumunda, kaçak akımın devreye girmesi kaçınılmazdır ve kaçak akım sigortası da enerjinin kesilmesine sebeptir. Dairede oluşan kaçağın bulunarak onarılması gerekir.

Belirli aletler bir arada çalıştığında sigorta atması gerçekleşir. Bu durum elektrik tesisatında bir problem olduğunu gösterir ve bu durumlarda tesisat yenilenmeli ve voltaj sönümleyici gereçler kullanılmalıdır.

Elektrik Sigortası Ve Şalter Atması Durumunda Neler Yapılır?

Elektrik sigortasının veya şalter atması durumunda kolay bir işlemle sorun çözülebilir. Öncelikle panik yapılmamalıdır. İlk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere giderek hangi şalterlerin attığını belirlenerek atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir. Eğer elektrik sigortasının etrafında kıvılcım varsa, doğrudan yetkili olan kişilerden destek alınmalıdır.

Elektrik Sigortasını Korumak İçin Ne Yapılmalı?

Sigorta belli durumlar da zarar görebilir. Örneğin;

  • Sigorta bağlantılarının sağlandığı kabloların eskimesi,
  • Sigorta bağlantılarının sağlandığı kabloların yanması,
  • Sigortanın hacminden daha fazla gerilimlere maruz kalması gibi durumlar arızalara sebep olabilir.

Sigortanızın veya sigorta bağlantılarınızın zarar gördüğünü; sık sık sigorta atması, sigortadan yanık kokusu gelmesi, yanma ve patlama gibi durumlar ile kendini gösterir.

Kaliteli ve orijinal elektrik tesisatları kullanarak sigorta arızalarının önüne geçilir ve kaliteli tesisat ve belli aralıklarla yapılan tesisat bakımı oluşabilecek sorunları önemli ölçüde önüne geçerek minimum seviyeye düşürür.

Arızalı Sigortalar Eşyalara Zarar Verir Mi ?

Sigorta arızaları evinizdeki tüm elektronik eşyaları etkileyerek zarar verebilir. Elektronik eşyaya gelen yoğum akım teknolojik aletin içindeki hassas mekanizmalara zarar verir. Böylece elektronik eşyanın arızalanmalarına veya patlamalarına neden olup onları kullanılmaz hale getirebilir. Bu sorunlar yaşanırken elektronik eşyanızın yanında durmak güvenli değildir.

Elektrik Sigortası Ve Şalter Atması Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Elektrik sigortasının ve şalterin atması normal bir durumdur. Şalter tekrar kaldırılırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Elektrik bağlantısının bir anda açılacak olması, fazla akım yüklenerek cihaz ömrünü kısaltır bu nedenle şalter kaldırılmadan hemen önce prizlerde herhangi bir cihaz bırakılmaması gerekir.  Ayrıca, şalter bilinçli kişiler tarafından dikkatli şekilde kaldırılması ile elektriğe bağlı kazaların, elektrik sigortasına yönelik hasarın, her türlü can ve mal kaybının önüne geçmesi açısından önemlidir.

Son Eklenenler

WhatsApp Bilgi AL
Merhaba Bize WhatsApp Üzerinden Hızlı Şekilde Ulaşabilirsiniz.
Call Now ButtonHEMEN ARA